Baggrunden

Kr. 200.000,- fra Landdistriktspuljen til Sjelle
Sjelle Bylaug ansøgte om midler fra landdistriktspuljen. Sjelle Bylaug har netop modtaget tilsagn fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet om kr. 200.000,- til projektet: “Fra Landsbyafvikling til Landsbyudvikling.”

Sjelle Bylaug har specielt lagt vægt på, at projektet vil få en “dyb forankring” i byens borgere og at erfaringerne fra projektet vil kunne bruges af andre landsbyer.
Projektet vil involvere lokale borgere, foreninger, Sjelle Kirke og Galten Kommune.
Projektet vil blive udarbejdet i samarbejde med Sven Allan Jensen A/S, i Ålborg.

Kontaktperson omkring projektet i Sjelle Bylaug er Steen Andersen Frøslev, Voldbyvej 17, Sjelle, 8464 Galten

Bilag fra Sjelle Bylaug vedr. ansøgning om tilskud fra Landdistriktspulje for 2004, til ansøgningens punkt 7:

Baggrunden for projektet:
Strukturudviklingen på landet medfører en række alvorlige problemer for landsbyernes overlevelse. Problemet er af både fysisk, kulturel og social art. Landsbyen Sjelle i Østjylland er en typisk eksempel på dette problemkompleks.

Sjelle består af en lang række landejendomme og landsbyhuse. Sjelle er opdelt i en “nedre by”, en “øvre by” og Sjelle Mark. Byen er “bygget” op omkring og langs mindre landeveje.

Byen har tidligere været områdets handelscenter, men er med den sidste forretningsnedlæggelse for ca. 5 år siden en landsby uden dagligvarebutikker. Inden for de sidste 10 år er hovedparten af landejdommene blevet nedlagt. En stor del af dem er købt op af ejere af større landbrugsejendomme, andre af små entreprenører. Stuehusene ved de nedlagte landbrug er som hovedreget udlejet til beboelse. En stor del af dem i en dårlig stand med tydelige tegn på manglende vedligehold og er ikke tidssvarende som boliger.

Vi står derfor overfor en afvikling af landsbyen hvor de gamle gårdmiljøer forfalder og hvor der mangler tidsvarende boliger til eksempelvis de “gamle” Sjelle borgere/landmænd. Ligeledes mangler der attraktive boligtilbud til de tilflyttere, der kan sikre et fortsat eksistensniveau for byen.

Projektets formål:
Gennem dette projektet ønsker vi at forholde os aktivt, til den situation vi befinder os i og at få reformuleret byens eksistensgrundlag, så vi kan vende landsbyafviklingen til en landsbyudvikling. Men udviklingen skal have udgangspunkt i lokalbefolkningens interesser, ideer og behov, så der sikres en harmonisk landsbyudvikling, hvor der tages størst mulig hensyn til landsbyens historie, byggeskik og miljø. Formålet er, at forebygge afviklingen af landsbyen og den tilfældig udnyttelse af landsbyens nedlagte smålandbrug.

Et andet formål med projektet er, gennem en direkte inddragelse i planlægningen af byens fremtid, at mobilisere og aktivere befolkningen til at tage del i og ansvar for udviklingen af byen. Samt at formidlet viden om byens historie og udvilking mellem “gamle” landsbyboer og “tilflytterene”.

Med projektet ønsker vi at blive i stand til at forholde os strategisk til udviklingen af byen, eksempelvis i forhold til hvad det er for nye boligudviklingsmuligheder der skal tilbydes og hvad det er for funktioner der kan være i de nedlagte gårde.

Det er vores håb,projektet kan virke som et paradigmeprojekt, der med udgangspunkt i en dyb lokalforankring, kan benyttes som model af såvel Sjelle som landsbyer i almindelighed.

Projektes aktiviteter
Trin 1 i projektet er en registrering af kulturmiljøer, strukturer og bygninger i Sjelle – herunder ikke mindst en grunding gennemgang af de gårde der undergår en forandring (med såvel et byggeteknisk som bevaringsmæssigt udgangspunkt). Formålet med denne del af projektet er at skaffe et ordentligt grundlag for det videre arbejde.

Trin 2 (der forløber sideløbende med trin 1) er en analyse eller kortlægning af hvilke dele af befolkningen eller virksomheder man kan forstille sig vil have interesse i at ”flytte på landet”. Men endnu vigtigere hvad det er for ønsker og behov de forestiller sig at få opfyldt. Formålet er, at gøre os i stand til at kunne forholde os strategisk til hvilke former for bebyggelse der kan blive i byen og hvordan vi kan omdanne de eksisterende gårde. Desuden ønsker vi at finde frem til, hvordan man økonomisk kan realisere eksempelvis omdannelsen af de gamle gårde. Vi forestiller os at trin 2 består af interviews med ejendomsmæglere, potentielle tilflyttere, lokale ejendomsselskaber etc.

Trin 3 er en workshop hvor interessegrupper i byen inviteres til at deltage opstillingen af visionerne for udviklingen af Sjelle. Vi forestiller os, at workshoppen tager udgangspunkt i en byvandring hvor problemer og muligheder lokaliseres og diskuteres. På denne baggrund udarbejdes der en udviklingsplan/strategi for Sjelle. Produktet kan således være en landsbyplan eller en helhedsplan for byen, der suppleres med en form for opskrift på ”bedre byggeskik”, det vil sige en gennemgang af den lokale byggeskik, med gode råd til hvordan man kan forholde sig til omdannelser af såvel bygninger som kulturmiljøer i byen.

Trin 4 er en forhandling med Galte Kommune om at ført resultaterne af projektet ind i den kommunale planlægning.

Trin 5 er en videreformidling af de erfaringer vi opnår. Håbet er at metoden kan danne model for hvordan udviklingen af andre tilsvarende landsbyer kan gribes an. Det sidste trin indeholder desuden en bosætningskampagne, hvor vi på baggrund af trin 2 laver et målrettet ”reklamefremstød” for byen.

Projektes delagere
Byens borgerfoeninger og grundejerforeninger. Bestyrelserne i de 2 forsamlingshuse. Kirken. Fritids- og Idrætsforeninger. Dagpasningstilbud og lokal privatskole, samt Landmænd, heruder ejere af nedlagte sammenlangt landbrugsejendomme og borgene i landsbyen i almindelighed.

Vi har kontakt med byplankonsulentfirmaet Sven Allan Jensen as, der vil bistå os med den praktiske gennemførelse af projektet.

Lokalområde projektet er rettet imod:
Sjelle, landsby beliggende i den nordlige del af Galten Kommune, postdistrikt 8464