Folkebladet

Af Tjelle Vejrup Leveret af Galten og omegns Folkeblad

Sjelle Bylaug fik i marts bevilliget 200.000 kroner af Landdistrikts-puljen, til et projekt der skal styrke lokalsamfundet og modstå en truende afvikling af landsbyen.

Sjelle er godt halvvejs i det forløb, man tog initiativ til, forat hindre afviklingen og i stedet få gang i en udvikling af lokalsamfundet.
De søgte om 280.000 kr. fra Indenrigsministeriets Landdistriktspulje. De fik200.000 kr. og pengene er nu grundlaget for projektet Fra Landsbyafvikling tilLandsbyudvikling, hvis formål er, at landsbyen skal forholde sig aktivt til, hvordan situationen er for byen, kende dens eksistensgrundlag og reformulere det. 1. april 2005 skal Indenrigsministeriet have en færdig projektbeskrivelse.

Masser af research

Steen Andersen Frøslev er en af de bærende krafter bag initiativet i Sjelle Bylaug, og han har siden bevillingen gik igennem i marts, arbejdet med de første trin af projektet, et omfattende research-arbejde, hvor hele lokalsamfundet skulleregistreres.
– Vi har hovedsageligt indhentet en masse data, fortæller han.

– Vi har kortmateriale og luftfotos, ligesom jeg har været rundt i byen med mit kamera under armen for at tage billeder af byen og området. Det er noget visuelt, og det gøres tilgængeligt for byens folk.

Bylauget har til hele forløbet allieret sig med Sven Allan Jensen a/s i Aalborg, der er specialliseret i byplanlægning, og derfor virker som konsulent.

Byvandring med præsentation af visioner

De to parter har indtil videre arbejdet uafhængigt af hinanden, men på lørdag vil det foreløbige arbejde blive fremvist ved en byvandring i Sjelle.
På denne tur vil der blive fortalt om hvor langt man er nået, og fortælle omnye ideer og visioner man til at udvikle de forskellige dele af byen, der ellers kunne være i fare for at blive afviklet.

– Det handler om, at nå ud til indbyggerne og skabe visioner, siger Steen Andersen Frøslev.

– Vi skal have fat i de ældre, de der kender byen og dens historie og derforønsker at bevare den, men også andre der bare har en interesse for udviklingen.Alle kan komme på banen med ideer.

Steen Andersen Frøslev fortæller, at det handler om at skabe en dialog, og ikke bare forfalde til pæne forestillinger om en moderat udbygning af byen.

– De fleste synes jo at det er meget rart at bo i Sjelle. Det skal vi vende til at folk vil udvikle, fremfor at lade byen stagnere. Vi skal forhindre at vi ender som en soveby.

Landbrugene forsvinder

Truslen mod landsbysamfund som Sjelle er i Steen Andersen Frøslevs øjne, at det åbne land udstykkes og byen vil miste sin identitet.
– Der hersker en vis bekymring for, om denne bo-form forsvinder, sammen med naturen, forklarer han. Det er derfor projektet er stablet på benene.

– Hvis man vil styre sin bys udvikling, må man have ideer.

Og det er ideer og visioner der skal redde Sjelle, og dem er der brug for, da især de små landbrug forsvinder mere og mere fra landskabet. De opkøbes, oftest af iværksættere og storbønder der mest er interesserede i jorden til ejendommen, og derfor står man med flere landboliger, mange i elendig stand, som man ikkehar en overordnet plan for.

– Derfor er man i gang med at afvikle mange af disse landejendomme, hvor vores projekt vil forsøge at udvikle dem i stedet for, og gøre dem beboelige, sigerSteen Andersen Frøslev.

For selv om målet er at bevare byen og dens kultur, er det ikke fordi man erbange for at udvikle sig, der arbejdes mere henimod en overordnet plan, der både skal tiltrække nye tilflyttere, men også have en idé med alt der foretages.

– Det er vigtigt fordi folk der bor her, gør det fordi de kan lide at bo på landet, hvor de kan nyde naturen, siger Steen Andersen Frøslev, om sin bekymring for en landsby fuldstændig omringet af parceller.

Reklame for Sjelle

En anden del af projektet går ud på et reklamefremstød.
– Vi vil gerne have fat i nye tilflyttere, både private og iværksættere, der kan give liv til byen, fortæller Steen Andersen Frøslev.

– Derfor laver vi en masse research i, hvad byen egentlig har at byde på. Blandt andet interviewer vi de ældre der flytter fra byen, for at finde ud af hvorfor de flytter, og de der bliver, for at finde ud af hvad det er der holder dem i Sjelle.

Med tanke på de kommende storkommuner hersker der landet over en frygt for, at de traditionelle landsbysamfund vil blive glemt, og måske helt forsvinde. Det frygter man nu ikke i Sjelle Bylaug.

– Vi ved, at storkommunerne bliver en realitet, siger Steen Andersen Frøslev.

– Vi anerkender også faren for, at visse småsamfund kan blive glemt, men så må det også være op til folk, at gribe i egen barm. Hvis man vil noget med sin landsby, kan man det også, man skal bare have ideerne. Vi forventer ikke at kommunen vil gøre noget for lige netop Sjelle.

Sjelle har 1. prioritet

Formålet med hele projektet er da heller ikke at være forbillede for de andre landsbyer. Formålet er Sjelle, men Steen Andersen Frøslev lægger ikke skjul på, at det er godt hvis Sjelle kan vise andre at det er muligt, at have indflydelse på sin landsbys fremtid.
Ideer er dog ikke nok og når projektet er overstået afhænger det hele stadig af, at man kan overtale Galten Kommune til, at støtte op om ideerne og indlemme dem i den kommunale planlægning.

Men hvis projektbeskrivelsen der afleveres til Indenrigsministeriet den 1. april 2005 fortæller, at det kan betale sig at sætte fokus på de små landsbysamfund, kan de i hvert fald regne med, at være forbilleder for mange andre små landsbysamfund, der gerne vil bevare deres egne traditioner og identitet.