Sjelleborgere udtaget til et internationalt forskningsprojekt om sundhed

 

Forskning om sundhed er som bekendt i fokus. Ikke kun i Danmark men globalt. Forskere fra hele verden vil snart strømme til vores område og vil blive indlogeret på Lyngballegård og Wedelslunds Gods. Det forventes at 120 forskere fra USA, Nordkorea, Syrien, Vesteuropa, Afrika og de nordiske lande, herunder selvfølgelig fra Danmark, vil strømme her til Sjelle. En enkelt forsker fra Ry har fået tildelt et wildcard for deltagelse.

At Sjelle er udtaget til forskningsprojektet skyldes byens ældgamle historie set ind i nyere tids udvikling. Sjelle var helt tilbage i Feudaltiden en “Forteby”, men har udviklet sig til, at være den mest langstrakte Forteklyngeby der findes nord for Ækvator.

(En Forteby er en landsbytype fra middelalderen, hvor gårdene ligger i en kreds omkring forten, som er et åbent fællesareal, hvor dyrene blev samlet. Et andet eksempel er Voldsted ved Støvring. Når forten siden er blevet bebygget, kaldes byen en forteklyngeby)

Ved kloakrenoveringerne i 2011 fandt man i nogle af udgravningerne rester fra denne tid, både tøj, hår, madaffald, redskaber og knogler. Alt dette er siden 2011 blevet nøje analyseret og forskerne er nu i besiddelse af sikkert materiale som beviser, at daværende beboere i byen havde en høj levealder. Spørgsmålet for forskerne er derfor nu: Har disse ældgamle gener stadig betydning for Sjelle borgernes gennemsnitsalder og dermed sundhed og hvilken betydning vil den ny cykelsti få for borgernes sundhed?
Alle forskerne på nær én er meget begejstret over, at Sjelle fik forpurret vindmøllerejsningen, da det ellers helt sikkert ville have betydet en nedsættelse af gennemsnitsalderen i området. Kun Kciel Sualc fra det socialistiske vest, sydvestlige område Yr, mener at folkesundheden netop på dette område ikke skulle spille ind. Men han står som sagt helt alene med sin kyniske holdning! Kciel Sualc tages ikke alvorligt af de øvrige forskere da der som bekendt ikke er rejst – eller er planer om at rejse – Kæmpevindmøller i Yr.

Forskerne vil i løbet af foråret gå fra dør til dør og forsøge, at få nogle borgere til, at deltage i forskningsprojektet. Forskerne er meget interesseret i, at få især mandlige – gerne midaldrende ungkarle – med i forsøget. Første besøg forskerne foretager vil derfor være et besøg i Forsamlingshuset den 8. april, hvor der som bekendt afholdes MandeMad.

Sjelle NetAvis, April 2013 (SAF)

Tidligere artikel fra SAF – Sjelle NetAvis kan hentes her

One thought on “Sjelleborgere udtaget til et internationalt forskningsprojekt om sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *