Stiften

Lagt på nettet den 22. marts 2004 kl. 11:30

Galten: Sjelle kæmper for at bevare unikt bymiljø

Sjelle Kirke er en af byens kulturelle varetegn, men Sjelle Bylaug vil gerne værne om både de gamle gårdmiljøer og andre kulturelle særpræg i landsbyen

Borgerne i landsbyen Sjelle værner om deres gamle gårdmiljøer, kulturelle særpræg og deres arkitektoniske særkende.

Af Steffen Bek Nielsen

Derfor har de søgt økonomisk støtte fra Landdistriktspuljen under Indenrigsministeriet til et projekt med titlen “Fra landsbyafvikling til landsbyudvikling”, og ministeriet har vendt tommelfingeren opad og bevilget 200.000 kroner til udviklingsprojektet.
Sjelle Bylaug har været katalysator for projektet, som skal sætte fokus på byens udvikling både hvad angår bosætningsmuligheder og bevarelse af de eksisterende gårde.

Arbejdet skal udføres i samarbejde med byens borgere, og firmaet Sven Allan Jensen A/S i Aalborg, som har specialiseret sig i byplanlægning, er konsulent og tovholder på projektet.

– Det er vigtigt, at projektet har en dyb forankring hos byens borgere, for vi skal bevare byens struktur og idyl. Skrækscenariet er Tranbjerg, som er blevet fuldstændig kvalt og ødelagt, så man ikke længere kan finde den gamle bykerne, siger Steen Andersen Frøslev fra Sjelle Bylaug.

Samlingspunkt
Den sidste forretning i byen lukkede for et par år siden, og der er kun få aktive landbrug tilbage, så flere borgere er bekymret for Sjelles fremtid.

– Man kan godt mærke en smule nervøsitet rundt omkring, for at Sjelle vil blive klemt inde mellem en klynge parceller, som vil omkranse hele byen. Det er vigtigt, at folk tager ansvar for udviklingen i byen, for vi må værne om vores særkende, så det ikke forsvinder, siger Steen Andersen Frøslev.

Tidligere var der mange småforretninger og mindre industriforetagender i byen, og Sjelle Bylaug drømmer om at genskabe et lille torv i bymidten, der kunne fungere som et centralt samlingspunkt.

Steen Andersen Frøslev håber, at det vil lykkedes at involvere så mange borgere som muligt i projektet, og alle interessegrupper bliver inviteret med til en workshop senere på året. Det gælder både foreninger, gårdejere, Galten Kommune, naboer og kirken.

I første omgang kan alle blive orienteret om planerne på generalforsamlingen i Sjelle Bylaug 31. marts.

Fem trin
Arbejdet består af fem trin. Først skal alle kulturmiljøer, strukturer og bygninger i landsbyen registreres både ud fra et byggeteknisk og bevaringsmæssigt udgangspunkt.

Dernæst vil man forsøge at kortlægge, hvilke mennesker og virksomheder har interesse i at flytte på landet, og hvad er deres behov. I den sammenhæng bliver både ejendomsmæglere, lokale ejendomsselskaber og potentielle tilflyttere involveret. Derefter skal en fælles byvandring i forbindelse med workshoppen danne grundlaget for udarbejdelsen af en strategiplan for Sjelle. Efterfølgende er turen kommet til at inddrage Galten Kommune i arbejdet, så resultaterne forhåbentlig kan afspejles i den kommunale planlægning.

Endelig skal erfaringerne danne grobund for en bosætningskampagne for landsbyen, og det skal ske gennem et målrettet reklamefremstød.

Den færdige projektbeskrivelse skal sendes til Indenrigsministeriet 1. april 2005, og derefter håber Steen Andersen Frøslev, at Galten Kommune vil være garant for, at dele af projektet kan føres ud i livet.

Lagt på nettet den 22. marts 2004 kl. 11:30