Uenigt Økonomiudvalg

Uenigt Økonomiudvalg tiltræder Miljø-og Planudvalgets indstilling
Beslutning i Økonomiudvalget den 17-04-2012

Fraværende: Tage Nielsen

Økonomiudvalget vedtog at tiltræde indstillingen fra Miljø- og Planudvalget. Aleksander Aagaard og Christina Bottke kunne ikke støtte indstillingen. Martin Frausing Poulsen støttede indstillingen med en bemærkning om, at han principielt er imod opstilling af flere vindmøller i kommunen.

Bilag:

Hele sagspunktet:

96 Forslag til Vindmølleplan – kommuneplantillæg
Sagsnummer: 10/37625

Resume
Miljø- og Planudvalget samt Økonomiudvalget har tidligere besluttet, at der skal udarbejdes miljøvurdering af 7 potentielle vindmølleområder med henblik på stillingtagen til forslag til kommuneplantillæg for områderne.

Sagsfremstilling
Forhistorie
Miljø- og Planudvalget har den 7. juni 2010 besluttet, at der skal udarbejdes en vindmølleplan. Der har været foroffentlighedsfase fra 14. juli 2010 til 8. september 2010 om debatoplæg for vindmølleplan, og i foroffentlighedsperioden blev der afholdt borgermøde.
Med baggrund i

  • Debatoplægget,
  • de indkomne bemærkninger i foroffentlighedsfasen og på borgermødet, samt
  • betragtninger om, at én vindmølle påvirker et meget stort område, og at 3 vindmøller på række ikke påvirker landskabet 3 gange så meget, men el-effekten bliver 3 gange så stor, og at store vindmøller giver et roligere udtryk end små vindmøller, idet vingerne kører langsommere,

besluttede Miljø- og Planudvalget på møde den 31. januar 2011, at der skulle arbejdes videre med vindmøller med totalhøjder på 125-150 m, mindste effekt 2,3 MW og i grupper med mindst tre.
Til grund for Miljø- og Planudvalgets beslutning lå følgende vurdering:

”Områder, hvor der opstilles vindmøller, skal opfylde følgende krav:

  • afstandskravet på 4 x totalhøjden til nabobebyggelse skal overholdes
  • afstandskrav til overordnede veje på 250 m skal overholdes
  • at området ikke er omfattet af kirkebyggelinje
  • at området ikke omfatter fortidsminde og fortidsmindebeskyttelseslinjer
  • at området ikke er fredet
  • at området ikke indeholder mange § 3 områder
  • at området ikke omfattes af å- og søbeskyttelseslinje
  • at området ikke omfatter fredskov
  • at området ikke omfatter potentielle vådområder
  • at området ikke omfatter Natura 2000

Dette svarer til de områder, der er vist på kortet i vindmøllefolderen (debatoplægget).
Hvert område vil blive konkret vurderet i forhold til afstand til byer, landsbyer, landskab, sammenhæng til eksisterende vindmøller/områder indenfor en afstand af 28 x totalhøjden, naturgasledninger, radiokædeforbindelser m.v. Disse vurderinger vil blive forelagt udvalget.

På samme måde vil hvert område, der er vist til 1 vindmølle blive undersøgt for, om der evt. ved nedlæggelse af en bolig ville kunne skabes plads til min. 3 vindmøller.
De områder, der i foroffentlighedsfasen er modtaget ønsker om opstilling af vindmøller på, vil blive vurderet og muligheder inden for områder, hvor der i forvejen er meget støj, vil blive undersøgt. Vindmøller vil dog altid skulle overholde kravene for støj ved nærmeste boliger m.v. uanset anden støj.”

Derefter har Vindmøllesekretariatet screenet områderne langs motorvejene for at se, om det ville give yderligere muligheder langs de overordnede veje, hvis afstanden blev sat til f.eks. 50 m. Det gav ikke yderligere områder, men de to områder, der er langs motorvejen kan evt. planlægges nærmere vejen.
Der var 44 områder fordelt på ovennævnte grupper med henholdsvis 8, 33 og 3 områder. Forelagt de overordnede landskabelige vurderinger af disse områder besluttede Miljø- og Planudvalget den 5. september 2011, at der skulle udarbejdes visualisering for følgende områder:

  • Et område mellem Skjørring og Sjelle
  • Et område syd for ny motorvej vest for Låsby
  • Et område syd for Høver
  • Et område vest for motorvej E45 og nord for Riis
  • Et område nord for Gl. Gjesing (2 møller)
  • Et område øst for Stilling-Gram
  • Et område vest for Foerlev.

Visualisering af områderne fra 2 punkter og herunder stillingtagen til, at flere af områderne ikke kan rumme mere end 2 vindmøller, når terrænforhold, afstandskrav og afstande mellem vindmøller afvejes, blev forelagt Miljø- og Planudvalget den 5. december 2011, hvor det blev besluttet, at der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg for de områder, der er nævnt ovenfor.
Miljøvurdering
Der er nu udarbejdet forslag til kommuneplantillæg og forslaget er miljøvurderet. Miljøvurderingen er foretaget ud fra det niveau, som planlægningen har nu, det vil sige som overordnet kommuneplan. For de områder, der medtages i et endeligt kommuneplantillæg, vil der i forbindelse med den efterfølgende lokalplanlægning blive udarbejdet et kommuneplantillæg i form af en VVM (Vurdering af Virkning på Miljøet) for det enkelte område. Det er en meget mere detaljeret planlægning for hvert område, hvor møllernes præcise placering, højde, konsekvenszone m.v. fastlægges.
Afgrænsningen af miljøvurderingen er i høring hos berørte myndigheder. Resultatet heraf forelægges på udvalgsmødet, men det forventes ikke at give anledning til ændringer i miljøvurderingen.
Miljøvurderingen viser – som også de indledende undersøgelser, at store landskabelige og geologiske værdier samt spredtliggende ejendomme og landsbyer gør det vanskeligt at finde velegnede placeringer til vindmøller. Landskab sammenholdt med de øvrige værdier som kulturhistorie, naturtyper- og arter, vandmiljø, mennesker og sundhed samt tekniske anlæg og trafik, som indgår i miljøvurderingen, medfører følgende samlede konklusion for hvert at de undersøgte områder:
Område mellem Skjørring og Sjelle
Opstilling af vindmøller i området er kun delvist foreneligt med områdets karakter og de mulige andre funktioner, som området kan danne grundlag for. Der synes især at være forbehold for anvendelsen af området til vindmøller i relation til kirkeomgivelser, landskabelige forhold og tilstedeværelsen af en række beskyttede arter. Områdets anvendelse til vindmøller forudsætter, at opstillingen af møller planlægges ud fra at minimere de gener/problemstillinger møllerne kan give anledning til.
Område syd for ny motorvej vest for Låsby
Udnyttelsen af området til vindmøller forudsætter, at de eksisterende møller nedtages, før der kan opstilles nye og større møller. Det må ligeledes antages, at en opstilling af møller skal afvente gennemførelse af Vejdirektoratets motorvejsprojekt, hvor der dels planlægges en større terrænregulering i områdets nordlige afgrænsning, samt en række krydsninger i form af faunapassage under motorvejen, og to broer nord for området. Endelig planlægges der for en rasteplads ved motorvejen nordøst for området. Udover disse forhold er der endvidere behov for omhyggelighed i fastlæggelsen af mølleopstilling i forhold til landskabelige og topografiske forhold. Det kommende motorvejsprojekt giver anledning til en del usikkerhed med hensyn til, hvorvidt området er egnet til opstilling af møller på min. 125 m højde.
Det anbefales, at området udlægges som perspektivområde (med en cirkelmarkering), der afventer motorvejsanlægget.
Område syd for Høver
Områdets anvendelighed som vindmølleområde er middel. Der er en række problemstillinger i forhold til landskabelige og naturmæssige forhold. Det bedømmes dog, at en yderligere bearbejdning af opstillingen af møller i området kan afklare og/eller afværge de væsentligste problemstillinger, således at området kan anvendes til opstilling af vindmøller.
Område vest for motorvej E45 og nord for Riis
Området synes ikke velegnet til opstilling af vindmøller på grund af de mange konflikter i forhold til både landskabelige og naturmæssige forhold. Det er især de landskabelige forhold i form af store terrænforskelle og den deraf følgende visuelle indvirkning fra møller, der vil opleves som værende med store højdeforskelle. Hertil kommer den indvirkning en opstilling af møller vil få på bakkepartiet med Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, som er udpeget som moderne kulturmiljø. Den korte afstand til dette bakkeparti vil betyde, at møller vil opleves som meget dominerende. Området er endvidere ikke egnet på grund af forekomsten af havørn i nærheden af området. Havørn er særlig udsat i forhold til kollision med vindmøller. Det kan alene af denne grund heller ikke anbefales, at området anvendes til vindmøller.
Det må derfor anbefales, at området ikke kommer til at indgå i den videre planlægning af vindmølleområder i Skanderborg Kommune.
Område nord for Gl. Gjesing
Området er ikke velegnet til opstilling af vindmøller. Der er en række væsentlige problemstillinger i forhold til den landskabelige sammenhæng og den eksisterende tilstand i dette landskab, hvor der stort set ikke forekommer større tekniske anlæg. I forhold til de naturmæssige problemstillinger bør det i en videre planlægning vurderes, hvorvidt særligt beskyttede fugle i området, hvis tilstedeværelse kan være i konflikt med anvendelsen af området til vindmøller, kan udgøre en hindring for udnyttelsen af området til vindmøller. Der bør være fokus på de særlige behov for at afklare, hvorledes opstilling af vindmøller ikke forstyrrer landskabsoplevelsen af Søhøjlandet.
Det skal bemærkes, at landskabsanalyser i forbindelse med det igangværende arbejde med landskabsplanen har vist, at området ligger i et særligt landskabeligt område, som også indgår som en central del af et større sammenhængende landskabsområde. I overensstemmelse med de statslige krav til kommuneplanlægningen vil der blive foreslået en retningslinje, der skal sikre, at der i de områder så vidt muligt skal undlades at placeres nye, større tekniske anlæg i området. Debatoplæg til landskabsplan var i foroffentlighed sammen med forslag til udviklings- og planstrategi. Landskabsplanen vil indgå i revisionen af kommuneplanen.
Med baggrund i ovennævnte anbefales området ikke medtaget.
Område øst for Stilling-Gram
Områdets anvendelighed til vindmøller vurderes at være ringe. Der er mange væsentlige problemstillinger forbundet med at anvende området til vindmøller. Der er dels landskabs- og fredningsmæssige forhold, der taler imod at anvende området til vindmøller. Ikke mindst det forhold, at vindmøller placeret i området, vil komme til at udgøre et dominerende visuelt indslag i landskabsoplevelsen, taler stærkt imod at anvende området til vindmøller. Der er derudover en række naturmæssige problemstillinger forbundet med tilstedeværelsen af flagermus og rovfugle i området. Såvel landskabelige som naturmæssige forhold synes at udgøre væsentlige hindringer for at udnytte området til opstilling af vindmøller.
Det anbefales, at området ikke kommer til at indgå i den videre planlægning.
Område vest for Forlev
Området kan anvendes til opstilling af vindmøller under den forudsætning, at den midt i området beliggende bolig nedlægges. Nedlægges denne bolig ikke, vil området være for lille til at rumme en opstilling af to til tre møller. Vurderes området i forhold til landskabelige og naturmæssige forhold synes området at være delvis egnet til opstilling af vindmøller. Disse problemstillinger kan dog i et vist omfang imødegås ved at undlade at opstille møller i områdets sydvestlige og mest kuperede hjørne. Det bør dog vurderes, i hvilket omfang områdets høje beliggenhed vil kunne få væsentlig negativ indvirkning på de omliggende særlige landskaber. Der synes kun at være begrænsede naturmæssige problemstillinger forbundet med opstilling af vindmøller i området.
Miljøvurdering og forslag til kommuneplantillæg
Opsætning og sproglige korrektioner i såvel kommuneplantillæg som miljøvurdering vil blive foretaget inden offentliggørelse.
Indstilling
Plan og Erhvervschefen indstiller,

-at forslag til kommuneplantillæg og miljøvurdering rettes til og udsendes for:

  • Område mellem Skjørring og Sjelle
  • Område syd for Høver
  • Område vest for Forlev

– at stillingtagen til et område syd for ny motorvej og vest for Låsby afventer færdiggørelse af motorvejsanlæg og indtil da udlægges området som perspektivområde
– at forslaget fremlægges i offentlig høring i perioden 7. maj – 2. juli 2012
– at der afholdes borgermøde om planforslaget den 23. maj 2012 kl. 19 i Galten-Hallen, Røddikvej, 8464 Galten

Beslutning i Miljø- og Planudvalget den 26-03-2012
Henvendelse fra Sjelle Bylaug modtaget den 11. marts 2012 blev den 12. marts videresendt til Økonomiudvalget og Miljø- og Planudvalget og indgik i baggrundsmaterialet for behandlingen af dette punkt.
Det tilføjes i sagsfremstillingen til Økonomiudvalget og Byrådet, hvad baggrunden er for udarbejdelse af forslag til vindmølleplan.
Miljø- og Planudvalget indstiller,
– at forslag til kommuneplantillæg og miljøvurdering rettes til og udsendes for:

  • Område mellem Skjørring og Sjelle
  • Område syd for Høver
  • Område vest for Forlev
  • Et område nord for Gl. Gjesing (2 – 3 møller)
  • Område syd for ny motorvej og vest for Låsby (2 møller), forudsat at området kan indpasses i Vejdirektoratets planer for motorvejen og tilhørende anlæg

– at forslaget fremlægges i offentlig høring i perioden 7. maj – 2. juli 2012
– at der afholdes borgermøde om planforslaget den 23. maj 2012 kl. 19 i Galten-Hallen, Røddikvej, 8464 Galten
Vindmølleplanen skal i den videre proces/i det videre arbejde sammenholdes med indholdet af det energiforlig, der netop er indgået mellem en stor del af Folketingets partier. – om der på baggrund af energiforliget skal ske ændringer/nytænkning i vindmølleplanen.
Lars Lindencrone Lavridsen ønskede derudover, at følgende to områder også indgår i forslag til kommuneplantillæg:

  • Et område vest for motorvej E45 og nord for Riis
  • Et område øst for Stilling-Gram

Fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Sagsfremstilling til Økonomiudvalget den 17-04-2012
Jfr. beslutning i Miljø- og Planudvalget den 26. marts 2012 tilføjes sagsfremstilling til Økonomiudvalget og Byrådet hermed en beskrivelse af baggrunden for udarbejdelse af forslag til vindmølleplan:
Den danske regering har en vision om, at Danmark på lang sigt skal være helt uafhængig af fossile brændsler såsom kul, olie og naturgas. I stedet skal vi anvende vedvarende energi. Målet er, at andelen af vedvarende energi skal udgøre mindst 30 % af vores totale energiforbrug i 2020, og vindkraft spiller en væsentlig rolle for at nå målet.
Skanderborg Kommune ønsker at bidrage til udviklingen mod en højere andel af vedvarende energi ved at yde en indsats for at udnytte mulighederne for vindkraft og levere miljømæssig forsvarlig energi til både borgere og virksomheder. Klimapolitikken for Skanderborg Kommune 2011-2013 fokuserer på vindmøller som en væsentlig teknologi til at reducere kommunens CO2-udledning.