Hørringsvar

Sagsnummer: 12/18859 Åbent punkt
Resume
Politikformulering – Til beslutning
Vejdirektoratet har sendt ovennævnte VVM-undersøgelse i høring med frist til 27. april 2012.
I forslaget er miljøvirkningerne beskrevet for 3 alternative ruteføringer på strækningen Søbyvad- Aarhus. Kun en af disse – den sydlige linjeføring – berører arealer i Skanderborg Kommune. De to øvrige alternativer går begge nord om Lading Sø. Vedlagte udkast til høringssvar vedrører alene den sydlige linjeføring.
Plan & Erhverv indstiller, at Skanderborg Kommune i sit høringssvar anbefaler Vejdirektoratet at undlade at føre motorvejen syd om Lading Sø.

Sagsfremstilling
Vejdirektoratet har sendt VVM-undersøgelsen af tre linjeføringer for den kommende motorvej rute 26 mellem Søbyvad og Aarhus i høring frem til 27. april 2012. Kun den sydlige linjeføring berører Skanderborg Kommune. Høringssvaret forholder sig alene til dette alternativ. VVM-redegørelsen og Miljøvurderingen for rute 26 vedlægges til orientering.
Vejdirektoratet har bedt det rådgivende firma Rambøll gennemføre VVM-redegørelsen. Redegørelsen er meget grundig i sin gennemgang af de områder, linjeføringerne går gennem. Skanderborg Kommunes fagsekretariat for Teknik og Miljø har været repræsenteret i det teknikerudvalg under Vejdirektoratet, der har drøftet og koordineret undersøgelsen.
Af undersøgelsen fremgår, at den sydlige linjeføring medfører en ”fragmentering af Skivholme Skov – og at det vurderes, at påvirkning af skov er størst i linjeføring Syd, da naturkvaliteten er god på den sydlige del, som adskilles fra resten”. Hertil kommer at den sydlige linjeføring som den eneste af de tre hovedalternativer indebærer, at ”fire vandhuller med forekomst af bilag IV-arter nedlægges”, og at linjeføringen ”tilfører området en ny og væsentlig barriere, da forslaget etableres i et område uden andre større infrastrukturanlæg”.
Det foreslås, at Vejdirektoratet endvidere gøres opmærksom på, at linjeføringen syd om Lading Sø vil afskære den nyrestaurerede Lyngbygaard Å-dal fra Lading Sø.
Netop denne forbindelse mellem ådal og sø undersøges for tiden som oplæg til en revision af kommuneplanens sammenhængende landskabsområder i Skanderborg Kommune.
Som følge heraf foreslås, at Skanderborg Kommune i sit høringssvar anbefaler Vejdirektoratet at undlade at føre motorvejen syd om Lading Sø.


Herudover har administrationen kun få bemærkninger til undersøgelsen:
Diger
Den sammenfattende rapport beskriver ikke i tilstrækkelig grad, at den sydlige linjeføring ikke blot gennembryder de ellers sammenhængende diger omkring Skivholme Skov, men også fjerner ca. 1,7 km dige, der følger og markerer den sydlige afgrænsning af herregårdslandskabet ved Frijsenborg.
Natur/Bilag IV arter
Der er fra tidligere vandhulsundersøgelser i Galten Kommune fundet Spidssnudet Frø ved lokaliteterne ved Skivholme Skov, som i VVM-redegørelsen er benævnt nr. 54/54A, nr. 55A og nr. 56. I samme undersøgelse er der også fundet Stor Vandsalamander ved nr. 54/54A. I forhold til især Spidssnudet Frø, er det dog meget muligt, at den er forsvundet, men Natur- og Miljøafdelingen vil besøge lokaliteterne foråret 2012 for at be- eller afkræfte VVM-redegørelsens fund eller mangel på samme.
Faunapassager
Skanderborg Kommune har den 8. november 2011 fremsendt bemærkninger til Vejdirektoratet om faunapassager, og det forventes, som anført heri, at der vil blive nærmere drøftelser med kommunerne om endeligt antal, placering og dimensionering af faunapassagerne, når linjeføringen er fastlagt.
Regnvandsbassiner i naturarealer
Skanderborg Kommune har ligeledes en forventning om, at regnvandsbassiner placeres efter nærmere drøftelse, men kan allerede nu tilkendegive, at kommunen ikke vil være indstillet på at tillade, at regnvandsbassinerne S12a og S12b anlægges i beskyttet naturareal (VD lok 450).
Naturareal 450 er ved besigtigelser af både Århus Amt i 2005 og Skanderborg Kommune i 2009 vurderet til at have meget høj naturværdi, idet der er fundet både den sjældne engblomme og den fredede maj gøgeurt på arealet ved begge besøg.
Regnvandsbassinerne vurderes at kunne anlægges på landbrugsarealer umiddelbart nord eller syd for linjeføringen.
Regnvand fra motorvejen
Der er ingen bemærkninger til VVM-screeningen for så vidt angår håndtering af regnvand fra motorvejen. Endelige krav til udformning og rensningsevne for regnvandsbassiner vil blive fastlagt ved konkret ansøgning. Der vil blive stillet krav i overensstemmelse med kommunens administrationspraksis samt tilstand og målsætninger i vandplanerne. Vejdirektoratet kender til kommunens administrative praksis, og det er tidligere aftalt, at eventuel overrisling af arealer inden udledning kan blive krav til særlig følsomme og højt målsatte vandløb.
Grundvand
Ingen bemærkninger i forhold til arealerne i Skanderborg Kommune. Dog henledes opmærksomheden på, at ved den sydlige løsning ser det ikke ud til, at indvindingsboring DGU nr. 88.1401 og kildeplads til Sabro Vandværk er taget med i VVM-vurderingen, hvilket sandsynligvis skyldes, at formålet for boringen har været oplyst forkert.
Øvrige emner
Ingen bemærkninger til VVM-redegørelsens indhold.

Indstilling
Plan & Erhvervschefen indstiller, at vedlagte høringssvar vedr. motorvej rute 26 sendes til Vejdirektoratet.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Beslutning i Miljø- og Planudvalget den 26-03-2012
Miljø- og Planudvalget indstiller, at vedlagte høringssvar vedr. motorvej rute 26 sendes til Vejdirektoratet.
Sagen fremsendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Bilag